Gelişmiş Ülkelerde Kullanılan Model HKÜ'de Hayata Geçti

Gelişmiş Ülkelerde Kullanılan Model HKÜ'de Hayata Geçti

dijital tasarım ve bina enformasyonu modellemesi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü alışılmış klasik eğitim modelinin ötesinde öğrenmeye dayalı proje odaklı eğitim sistemine geçiş yaptı.
Uzun yıllar İngiltere’de görev yapan ve önemli projelerde yer alan HKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Arayıcı öğrencilerine tecrübelerini aktarıyor. Mühendislik eğitiminde artık tasarımında yer almasını belirten Arayıcı, tüm gelişmiş ülkeler özellikle de Avrupa’nın artık “Dijital Tasarım ve Bina Enformasyonu Modellemesi” (BIM) alanında aktif olarak eğitim vermekte olduğunu belirtti. Bu alanda dünyadaki sayılı akademisyenlerden birisi olan Dekan Arayıcı, HKÜ’de kendisinin verdiği “Bina Enformasyonu Modellemesi” dersi ile öğrenciler kendi tasarım ve modellemelerini gerçekleştiriyor. HKÜ Öğrencileri Arayıcı’dan aldıkları eğitimlerle, birbirinden farklı tasarım ve modellemeler gerçekleştirmeye devam ediyor.
DİJİTAL TASARIM VE BİNA ENFORMASYONU MODELLEMESİ ( BIM ) NEDİR?
BIM ile ilgili detaylı bilgi veren Dekan Arayıcı şunları aktardı: “Dijital Tasarım ve Bina Enformasyonu Modellemesi, dijital teknolojiler kullanılarak işbirliği odaklı, takım çalışmasını mümkün kılan bir yöntem, metot, süreç ve teknolojik araçlarp bütünüdür. Öyle ki kullanıcı odaklı bina tasarımı, etkin ve verimli proje yönetimi, zamanında teslimatlarına yapılabilmesini ve sonraki aşamalarda tamir ve tadilat işleri gibi bina destek hizmetlerinin de verimli ve etkin bir şekilde yerine getirilmesini sağlar” diyerek bilgi verdi.
HKÜ, gelecek yıllarda daha aktif ve ileri düzeyde dijital tasarım ve bina enformasyonu modellemesi kullanmayı hedefliyor. Ayrıca yetkililer HKÜ’nün BIM alanında Türkiye’de Merkez olmayı planladığını belirtti.

hasan kalyoncu universitesi logosu